

Madem Destek Bizden, Adil Sıralama da Sizden
Madem destek bizden, adil sıralama da sizden
Referandum bitti. Anayasa değişikliği %58 oyla kabul edildi. Ordu bu değişikliğe Türkiye genelinin5,5 puan üzerinde % 63.5'le 'EVET' oyu verdi. Bu sonuç Ordu genelinde bir referandum başarısı olarak gösterilebilir. İl geneline projeksiyon yaparsanız bu sonucu görürsünüz, lokal ve bölgesel projeksiyonlar yaparsanız çok daha farklı sonuçlar görürsünüz. Ben buradan önümüzdeki süreçte çok tartışılacağını düşündüğüm birkaç hususu dikkatlere sunmak istiyorum.
Bilindiği gibi Ordu coğrafi olarak 3 seçim bölgesinden oluşur. Bunlar; Ordu Merkez ve hinterlandı, Fatsa Merkez ve hinterlandı, Ünye Merkez ve hinterlandı. Bu üç merkez kesin çizgilerle ayrılmasa da, hangi ilçeler öbeğinde hangi milletvekilleri siyaset yapar bilinir.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nde;
- Ordu Merkez, Gülyalı, Perşembe, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde Mehmet Hilmi GÜLER ve Enver YILMAZ'ın,
- Fatsa, Kumru, Korgan, Çatalpınar, Çamaş, Kabataş, Aybastı ve Gölköy ilçelerinde Eyüp FATSA ve Ayhan YILMAZ'ın,
- Ünye, Akkuş, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde Mustafa HAMARAT'ın siyaset yaptıklarını görürüz.
Milletvekili genel seçimlerinde bu merkezlerden hangisi 1.,2.,3. sıraları alacak? Hep tartışılır. Ordu merkezde yayın yapan gazete ve internet sitelerinde bu konu şimdiden tartışılmaya başlandı bile. Özellikle, Ordu merkez, Gülyalı, Perşembe ve Gürgentepe'de anayasa değişikliğine 'HAYIR' çıkmasıyla, bu ilçelerde yeterince çalışılmadı mı? sorusuna yanıt aranmaya başlandı.
Peki! Siyasi partiler, özelliklede Ak Parti sıralamasını nasıl yapacak? bu konular seçimlere kadar hep tartışılacak.
Bir gerçek var ki başbakan ERDOĞAN referandumu, gelecek sene yapılacak genel seçimler kadar önemsedi. Bunu miting meydanlarında ki konuşmalarında gördük. Mutlak surette referandum sonuçlarını il il, ilçe ilçe kurmaylarına analiz ettirip yorumlatacak ve çıkan sonuçlara göre bir değerlendirme yapacaktır.
Şimdi bizde bir değerlendirmede bulunarak bu üç bölgede referandum sonuçları ne oldu? bir projeksiyon yapalım.
- Mehmet Hilmi GÜLER ve Enver YILMAZ'ın siyaset yaptığı; Ordu Merkez, Gülyalı, Perşembe, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz, Mesudiye 'den oluşan 7 ilçede toplam 155.351geçerli oydan 79.354 oyla %51.o evet çıktı.
- Eyüp Fatsa ve Ayhan YILMAZ'ın siyaset yaptığı Fatsa, Kumru, Korgan, Çatalpınar, Çamaş, Kabataş, Aybastı, Gölköy'den oluşan 8 ilçede toplam 140.744 geçerli oydan 99.824 oyla % 70.9 evet çıktı.
- Mustafa HAMARAT'ın siyaset yaptığı Ünye, Akkuş, Çaybaşı ve İkizce'den oluşan 4 ilçede toplam; 95.953 geçerli oydan 69.680 oyla % 72.6 evet çıktı.
Bu tespitlere göre Eyüp FATSA ve Ayhan YILMAZ Fatsa ve hinterlandında % 70.9'luk bir başarı, Mustafa HAMARAT ise Ünye ve hinterlandında %72.6'lık bir başarı sağlamışken ve ilçelerinin tamamında 'EVET' çıkartmışlarken, Ordu merkez ve hinterlandında aktif siyaset yapan M.Hilmi GÜLER ve Enver YILMAZ'ın 7 ilçe'nin 4'ünde ( Ordu merkez, Perşembe, Gülyalı, Gürgentepe ) 'HAYIR' , sadece 3 ilçede ( Ulubey, Kabadüz, Mesudiye ) 'EVET' sonucu almaları hem bölgesel sıralamayı, hem kendilerini hem de performanslarını tartışmaya açacaktır.
"HAYIR" oyunun çıktığı ilçelerde zaten Ak Parti'nin oyları düşüktü, hatta oylarını bu referandumda bir parça yükseltti diyenler olabilir. Ancak milletvekilliği genel seçimlerinde Fatsa ve arkası; % 70.9 , Ünye ve arkası % 72.6'lik "EVET" desteğini bahane ederek sıralamanın buna göre düzenlenmesini talep edebilirler. Zira buralarda Ak Partinin oylarının çok düşük olduğu bazı belde ve ilçelerde bile yüksek oranda "EVET" çıktığını görüyoruz.
Kısaca bu bölgeler Adalet ve Kalkınma Partisini ve politikalarını bir başka değişle de bölge milletvekillerinin çalışmalarını benimsemiş ve takdir etmiş gözüküyor. Bu bölgenin seçmenleri Ak Parti'ye "Madem destek bizden, adil sıralama da sizden" diyebilirler. ORDUKENT GEZETESİ
CHP'nin kalesi olarak bilinen beldelerde, Salman, Seferli, Yoğunoluk gibi refaranduma çok yüksek oranda EVET oyu vererek destek çıkmasını AK Parti'nin bölgeden sorumlu insanları incelemeli.
Ve hak edene, gayret edene, gönüller kazanana bu gayretinin karşılığı verilmelidir.
Gecesini gündüzüne katııp bölgede çalışan vekilimizi (Sayın Hamarat'ı) tebrik ediyoruz.
Enver yılmaz Özellikle Enver Yılmaz inanın Başbakan on a bu sefer yer vermeyecektir.Orduda bu gurupçılığu hala yapmaya devam ettiğine göre bunun sonu gelmez enson Başbakan geldi.Pazartesi yandaşlarını yanlızca yandaşlarını ödüllendirrerek fener trabzopn maçu,ına götürdü ve çalışan diyerleri herzaman olduğu gibi ayrı tutuldu. onun biletini Başbakan kesecek.















